Toți vrem facultate, dar cine își permite MBA de 4000lei?

Cu toții știm că în ziua de astăzi este la modă să faci o facultate, să stai în cămin sau în chirie și, mai ales, să fii departe de orașul natal pentru a avea mai multă libertate, însă, unele minți mai luminate consideră opusul, coloana vertebrală trebuie să se mențină așa chiar și după terminarea studiilor. Parcurgând cei trei ani de facultate + doi ani de masterat am realizat, după studierea anumitor persoane, faptul că interesul este din ce în ce mai scăzut pentru prezența și implicarea la orele de curs. Poate există o problemă în instituțiile de învățământ sau este strict legat de generațiile care urmează să vină? 

colina

Nu înțeleg de ce marea masă de oameni alege să urmeze o facultate când de fapt abilitatea de a citi și de a purta o conversație de om matur lipsesc cu desăvârșire?! Din păcate, aceasta este generația care vine și pe care nu o putem educa în niciun fel, oamenii sunt așa de mici copii și este foarte greu să le schimbi atitudinea. 

În ziua de astăzi am tot auzit păreri despre masterul de MBA – Managementul afacerilor – însă, din toți cunoscuții mei, toți lucrează în domenii total diferite de profilul pe care l-au terminat. Cum se explică? Plătești o taxă de 4000 de lei și ajungi bucătar la KFC? Rușinos sincer, însă nu pot spune că se aplică tuturor, poate unii au ajuns manageri și le merge foarte bine, subliniez NU generalizez. 

002

Hai să vedem ce înseamnă acest master de MBA:

Programul de masterat MANAGEMENTUL AFACERILOR, conceput după modelul programelor MBA, răspunde unor cerinţe acute ale societăţii şi economiei româneşti pentru pregătirea de specialişti în management, capabili să realizeze o conducere eficientă şi competentă a afacerilor, în condiţiile în care managerii actuali trebuie să facă faţă unor situaţii complexe impuse de activitatea firmelor, desfăşurată la nivel global, pe pieţe aflate într-o continuă schimbare. 

Mi-ar plăcea ca în fiecare plan de învățământ să fie enumerate lucruri diferite și specifice fiecărui profil. Din punctul meu de vedere aceste cuvinte scrise într-o programă sunt doar mori de vânt sau apă de ploaie. Mi-ar plăcea să scrie exact ce poate deveni acest om care urmează masterul, care sunt etapele de studiu, ce anume va învăța și pe ce anume trebuie să se axeze mai mult. Fiecare programă nu trebuie gândită doar din prisma facultății, ci și din prisma studentului care are anumite așteptări. 

Principalele module sunt: Elemente de micro şi macroeconomie, Contabilitate financiară şi managerială, Managementul afacerilor şi antreprenoriat, Managementul calităţii, Metode de gândire în afaceri, Marketing, Finanţe manageriale, Investiţii financiare, Knowledge Management, Managementul riscului, Managementul sistemelor informatice, Politici economice europene şi competitivitate, Drept comercial în UE, Management strategic, Managementul proiectelor, Managementul resurselor umane,  Managementul schimbării, Tehnici cantitative în management, Comportament organizaţional, Comunicare organizaţională, Analize macroeconomice, Etică în afaceri, Proiecte europene, Coaching pentru manageri.

Materiile enumerate mai sus prezintă o imagine minunată a acestui program, însă nu cred că întotdeauna se respectă practica sau proiectele din cadrul facultății. Ar fi foarte frumos ca toate aceste materii să aibă drept finalitate un proiect concret, aplicabil și real. Nu de alta, dar cred că în ziua de azi toate proiectele sau practica impusă de facultate sunt doar o pierdere de timp deoarece studenții nu fac ceea ce le place,  fac acest lucru din obligație și interesul scade tot mai mult. 

După acești 5 ani de studiu pot spune că sunt mulțumită atât de proiectele realizate, de implicarea anumitor profesori, de cunoștințele și abilitățile altor profesori, de sprijinul tuturor, cât și de deschiderea acestora pentru studenți. 

Tuturor vă doresc același lucru, încredere, profesori competenți, studii aplicabile în viitor și conștiinciozitate. 

Voi ce părere aveți despre acest master? 

dualstudies-stage-pic-1.jpg

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: