Tu cum stai la birou? Statul la birou poate dăuna grav sănătății

Statul la birou poate fi mai periculos decât ne imaginam. Statul pe scaun în poziție incorecta și timp îndelungat poate duce la probleme reale de sănătate: dureri de spate, migrene, acumularea de grăsime în jurul taliei, obezitate, diabet si boli de inima.

Postura corecta la birou

Un aspect deosebit de important in orice domeniu de activitate care implica statul la birou si la calculator este modul in care stam efectiv pe scaun. Aproape toate durerile de spate si de gat pe care angajații le resimt la finalul programului de munca sunt cauzate de postura incorecta.

O postura corecta implica reglarea monitorului, tastaturii si a mouse-ului, astfel incat acestea sa fie corect poziționate pentru înălțimea angajatului. Ecranul monitorului trebuie sa fie la o distanta de aproximativ un brat, iar partea de sus a monitorului – la nivelul fruntii, astfel încât angajatul sa nu se uite in sus sau in jos. Tastatura si mouse-ul trebuie poziționate astfel încât coatele sa fie cat mai apropiate de corp, îndoite la 90 de grade.

Este foarte important ca spatele sa fie cat mai drept. Astfel, șoldurile si genunchii trebuie sa fie la un unghi de 90 de grade, iar picioarele sprijinite pe sol sau pe un scăunel de odihna a picioarelor. De asemenea, capul trebuie sa menținut drept, pe umeri, fără a fi înclinat înainte, spre calculator.

7 sfaturi pentru a face mai multa mișcare la birou

Deși majoritatea angajaților nu pot evita statul îndelungat in fata calculatorului, pot reduce timpul petrecut pe scaun, schimbându-si comportamentul si făcând mai multa mișcare. Iata câteva sugestii:

  • Stai in picioare in timpul conversațiilor telefonice
  • Încearcă sa lucrezi din picioare

at-work-standing-desk

  • Mergi pe cat posibil prin birou in timpul ședințelor lungi
  • Fa mici pauze (1-2 minute) din doua in doua ore pentru a-ti întinde mușchii, fie făcând exerciții simple de întindere, fie mergând
  • In loc sa trimiți un e-mail colegilor din birourile alaturate, mergi pana la ei
  • Înlocuiește scaunul de birou cu o minge de fitness; aceasta ajuta la corectarea posturii

exercise-ball-desk-chair

  • Introdu in rutina practicarea unui sport. Fa mișcare moderata (ex. sa poti purta o discuție cu altcineva in timpul efortului fizic), 30 minute, timp de 3 ori pe săptămâna.

De asemenea, specialiștii oftalmologi recomanda sa clipești des dacă munca ta presupune mai mult de doua ore consecutiv la calculator si, din cand in cand, sa-ti relaxezi privirea uitându-te pe fereastra sau într-un punct fix din birou, cum ar fi un ceas sau un tablou.

5 exerciții care pot fi făcute la birou

1. Întinde bine mușchii gatului înainte de a începe munca. Începe cu acest exercițiu. Stai in picioare, spatele relaxat si bratele împreunate la spate. Înclina încet capul înspre umărul stâng. Menține timp de 10 secunde si repeta mișcarea si înspre umărul drept.

2. Creste flexibilitatea umerilor. Apoi continua sa-ti rotești ușor umerii înainte si înapoi, rămânând in picioare.

3. Întinde bine încheieturile. Așează-te pe scaun, menține spatele drept si întinde bratele orizontal, ținând palmele in jos. Apoi trage ușor in sus de degete cu mana opusa; Menține mișcarea timp de câteva secunde. Repeta si de partea cealaltă.

4. Relaxează picioarele. In timp ce stai pe scaun, pune piciorul stâng peste piciorul drept.Trage ușor de genunchiul stâng cu mana dreapta si rotește trunchiul spre stânga, privind către spate. Sprijină-te cu mana stânga pe bratul scaunului. Pentru următorul exercițiu trebuie sa stai in picioare, îndoaie piciorul drept din genunchi si încearcă sa atingi șezutul cu călcâiul. Fa la fel si cu piciorul stâng.

5. Exerciții cu ajutorul scaunului. Stand pe scaun, ridica un picior cu genunchiul întins pana ajungi la nivelul șoldurilor. Coboară-l si repeta mișcarea si pentru celalalt picior. Poți face acest exercițiu alternând picioarele sau ridicând in același timp ambele picioare. Un alt exercițiu presupune sa faci flotări ajutându-te de scaun. Cu spatele la scaun, ținând mâinile pe șezutul scaunului si picioarele îndoite din genunchi, lasa-te ușor in jos, încercând sa atingi podeaua cu șezutul. Revino la nivelul scaunului si repeta mișcarea.

Pentru un rezultat cat mai bun, se recomanda ca exercițiile de mai sus sa fie făcute in serii a câte 10.

Efecte negative la muncii de birou sedentare

Boala de inima
Cercetătorii europeni au descoperit ca persoanele care lucrează 11 ore sau mai mult in fiecare zi au un risc de 60% mai mare de a dezvolta probleme cardiovasculare, inclusiv infarct miocardic si angina pectorala.

Cefalee
Privitul îndelungat in monitor poate conduce la diferite probleme de vedere, favorizând inclusiv durerile de cap si migrenele. Multe dintre aceste efecte sunt temporare si dispar daca evitam sa privim ore in sir in monitor si daca ne obișnuim sa facem pauze regulate de câteva minute.

Stres
Stresul este un alt efect advers al jobului de birou, care poate afecta atat sănătatea angajaților, cât si evoluția companiei, in timp. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Yale si citat de CDC (Centers for Disease Control and Prevention) a scos in evidenta faptul ca 29% dintre angajați sunt stresați la locul de munca.

Sindromul de tunel carpian
Tastatul excesiv este o cauza bine-cunoscuta a sindromului de tunel carpian, o afecțiune nerurologica apărută la nivelul mâinii si încheieturii, prin compresia nervului median la nivelul articulației pumnului. Se caracterizează printr-o durere puternica si poate provoca daune permanente ale nervilor si deteriorarea mușchilor.

Sedentarism, obezitate, diabet zaharat
Majoritatea clădirilor de birouri sunt concepute pentru a oferi putina libertate de mișcare, fapt care favorizează creșterea in greutate, apariția obezității si a diabetului zaharat, susțin experții de la Mayo Clinic. Prin urmare, specialiștii americani recomanda mai multa mișcare la locul de munca. Mai mult, experții britanici susțin ca o persoana nu ar trebui sa stea jos in continuu mai mult de 3 ore pe zi.

[sursa reginamaria.ro]

Tu adopți o poziție corecta la birou? Care din sfaturile menționate le aplici zi de zi?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: