Interzis la fumat în spațiile publice. Iată modul în care se aplică legea

In sfârșit, a venit ziua cea mare!

Interzis la fumat în spațiile publice. Cei care vor încălca noile prevederi vor plăti amenzi de până la 500 de lei. Sancţiunile sunt de până la 15.000 de lei pentru patronii localurilor care ar putea rămâne şi fără afacere.

A fost prima noapte în care fumătorii au spus adio fumatului în spaţiile închise. La miezul nopţii cei care se aflau în localuri au fost invitaţi afară pentru a-şi satisface viciul.

Executivul a publicat online ghidul de informare, care explică modul în care se aplică legea.

Potrivit noilor norme, fumatul este interzis complet în  toate spaţiile publice închise, precum şi în spaţiile închise de la locul de muncă, dar şi în locurile de joacă pentru copii, inclusiv în cele în aer liber. De asemenea, fumatul este interzis complet în unităţile de învăţământ şi în cele destinate Protecţiei şi Asistenţei Copilului si asistenţei Copilului, nu doar în unităţile sanitare şi în mijloacele de transport în comun, cum prevedea lege până acum.

Legea permite însă fumătorilor să-şi satisfacă viciul în locuinţa proprie însă doar dacă aceasta nu reprezintă şi locul în care fumătorul îşi desfăşoară activitatea. Se mai poate fuma în spaţiile în aer liber, în parcuri, unde nu există locuri de joacă pentru copii, dar şi la terasele cu sau fără acoperiş, dar cu mai puţin de doi pereţi.

Peste cinci milioane de români sunt afectaţi de noile reglementări. Iar cei care vor încălca legea pot plăti între 100 lei şi 500 lei amendă. Sancţiunile ajung până la 15.000 de lei pentru patronii de cluburi care ar putea rămâne fără afacere. Autorităţile avertizează cetăţenii să NU sune la 112, ci să facă sesizări la Poliţia Locală, poliţie, ISU sau Jandarmerie, instituţiile care pot aplica amenzi pentru încălcarea legii.

Cu noile restricţii, să te laşi de fumat pare o idee din ce în ce mai bună. Mai ales că România are deja un program prin care statul te ajută să renunţi la viciu.

Foştii fumători spun că programul naţional chiar funcţionează.

Fumatul este unul dintre cele mai scumpe vicii. Doar anul trecut au ajuns la bugetul statului 2,7 miliarde de euro din taxe şi impozite.

Şi tratamentele bolilor asociate acestui viciu sunt la fel de costisitoare. În 2012, din cele 22 de miliarde lei, cât a avut sistemul sanitar, 4,5 miliarde au fost folosite pentru tratarea bolilor provocate de fumat.

sursa: Antena 3

De abia aștept sa merg prin localurile brașovene sa vad cum se respecta legea, și sa nu mai fiu nevoit sa imi las hainele la aerisit pe balcon doua zile după o seara în oraș.

Update:

Mai multe echipaje de la Poliția Locală Brașov au făcut controale în barurile și restaurantele din municipiul Brașov, pentru a verifica modul în care se respectă prevederile legii care interzice fumarul în spațiile publice.

Patronii brașoveni de baruri s-au conformat noii legislații cu privire la interzicerea fumatului în spații publice. Astfel, în toate localurile verificate de echipele de intervenție din cadrul Poliției Locale toate scrumierele de pe mese au dispărut. La rândul lor, și clienții fumători s-au supus acelorași norme și au folosit pentru fumat spațiile special amenajate în exteriorul cafenelelor.

sursa: newsbv

3 gânduri despre „Interzis la fumat în spațiile publice. Iată modul în care se aplică legea

Adăugă-le pe ale tale

  1. Amenda este intre 100 si 500 lei, nu „pana la 500”. Conform Ordonantei nr. 2/2001, se poate plati pe loc, sau in 48 de ore jumatate din minimul amenzii, adica 50 lei. Amenda se achita la Trezorerie, iar chitanta se depune la sediul agentului constatator (politie, jandarmi, etc)

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: