Recenzie: Cum să devii un bun PR

Depositphotos_22491975_m1-1024x801.jpg.jpgCartea „Cum să devii un bun PR” a fost publicată în România în anul 2002 în colecţia Enciclopedia Rao și se adresează tuturor persoanelor interesate de domeniul management-ului, al relațiilor publice și al comunicării. Cu siguranță pentru anul respectiv a reprezentat o piatră de temelie în bibliotecile oamenilor. În zilele noastre, cartea este interesant organizată și are o modalitate facilă de a fi citită. Totul se rezumă la ce înseamnă relațiile publice, cum putem să ne promovăm propria afacere, care sunt tehnicile de prezentare, aici fiind inclus atât limbajul nonverbal, cât și aspecte ce țin de public speaking. 

Cartea este împărțită în:

 • 4 mari capitole
 1. Să înțelegem relațiile publice
 2. Dezvoltarea abilităților de PR
 3. Colaborarea cu Mass-Media
 4. Materialele publicitare
 • 72 subcapitole

Chiar dacă volumul este foarte mic, practic precum o carte de buzunar, 69 de pagini, acesta conține informații clare, interesante și la obiect. Acest volum este special destinat persoanelor care activează în domeniul relațiilor publice, deoarece astfel, aceștia își pot dezvolta abilitățile într-o manieră mult mai aprofundată și evaluată din mai multe surse. 

Trebuie să știți să ascultați – a comunica nu înseamnă doar a vorbi. 

Public-Relation.jpg

Pe parcursul capitolelor sunt redate sfaturi din partea specialiștilor, care, din punctul meu de vedere sunt aplicabile. Ce mai este important de știut, este aspectul legat de imagini. Vorba aceea „o imagine face cât o mie de cuvinte” este adevărată și în această situație. În acest volum vei găsi pe lângă informații clar structurate, imagini relevante pentru domeniul PR. Părerea mea este că aceste imagini sunt puțin cam vechi pentru perioada actuală, dar cred că putem fi înțelegători, având în vedere anul în care a fost publicat. 

Informațiile sunt bine structurate și delimitate, astfel încât să ne dăm seama unde sunt asemănările și deosebirile între anumite concepte. 

Pentru a comunica eficient, noi trebuie să fim prompți, clari și conciși. 

how-to-take-your-pr-pitches-to-the-next-level-b9df521393.jpg

Pe parcursul capitolelor, avem și studii de caz care ne pot ajuta să înțelegem mai bine conceptele folosite și părerea mea este că teoria fără exemple nu este nicio afacere. Mi-am dat seama de faptul că în orice domeniu ai nevoie de cât mai multe exemple, astfel încât să știi exact cu ce se ocupă compania X, ce trebuie să știi la materia Y sau care sunt task-urile principale ale unui operator de asamblare, de exemplu. 

Buna comunicare, reduce fluctuația de personal și ridică moralul. 

„Cum să devii un bun PR” este o carte din care poţi să înveţi, fără probleme,bazele PR-ului. Este, fără îndoială, un volum care îi va ajuta pe cei care sunt la început de drum şi care sunt interesaţi de subiect, respectiv de meseria de specialist în relaţii publice.

header-public-relations-bw.gif

Un capitol interesant mi s-a părut „Organizarea unor acțiuni”. Aici se vorbește despre abilitățile de bază ale unui PR când vine vorba de organizarea de evenimente. 

 • primează ideile creative
 • locul acțiunii trebuie foarte bine ales/gândit
 • ultimul detaliu trebuie planificat cu strictețe
 • stabilirea cu exactitate a datei evenimentului
 • alegerea unui comitet
 • alegerea unui loc adecvat
 • stabilirea invitaților
 • tipul evenimentului ales

Alegeți locul care să avantajeze imaginea firmei. 

Cred că pentru cei care sunt la  început de drum sau care au experiență în arta vorbitului în public, este important să știe pe ce anume se pune accentul. Este adevărat și faptul că toți avem emoții, însă la finalul prezentării vom primi un feedback care ne va ajuta să ne dezvoltăm cât mai mult.

Dozați ritmul și nu încheiați brusc. 

 1. Contactul vizual stabilește un raport pozitiv.
 2. Limbajul unui trup relaxat transmite încredere.
 3. Haina deschisă creează impresia de onestitate.
 4. Gesturile cu mâna deschisă indică integritate.

Trebuie să menţionez şi faptul că unele sfaturi nu mai coincid cu realitatea zilelor noastre. Odată cu dezvoltarea internetului, strategiile de PR, modalităţile de comunicare şi cele de evaluare ale campaniilor de PR au căpătat noi dimensiuni. În plus, şi instrumentele tehnice pe care PR-iştii zilelor noastre le au la dispoziţie sunt mult peste cele care existau acum 13 ani, însă cartea este doar o metodă de pornire, care poate fi îmbunătățiță prin completarea cu alte serii.

Cum-sa-devii-un-bun-PR

Cartea o găsiți aici și poate fi comandată de la Libris, cu o reducere de 37%.

Spor la citit. 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: