Sistemul informatizat al RATBV funcționează, da’ nu prea

Poate ați aflat, sau poate nu, de aproximativ o săptămâna s-a dat drumul la mult așteptatul sistem informatizat de circulație a mijloacelor de transport în comun din Brașov, care a costat zeci de milioane de Euro. Toate bune și frumoase în teorie, dar în practica nu prea e asa de roz situația. Teoretic, sistemul trebuia sa fie funcțional de la 1 ianuarie. Practic, sistemul nu e nici măcar 50% funcțional după 2 săptămâni trecute din ianuarie.

Noile bilete arata asa, și pot fi cumpărate de la ghișee sau de la automatele nou amplasate.

Validarea lor la noile aparate funcționează, dar din a doua sau a treia încercare, de fiecare data. Dar asta nu e cea mai mare problema.

bilet

S-au pus în vânzare și cardurile reincarcabile, am achiziționat unul chiar de la un automat dintr-o stație. Am pus pe el 4 lei, minimul posibil. Apoi urc în autobuz, merg sa validez cardul, nu funcționează, le iau la rând pe toate, la fel. Merg la șofer, îl întreb de ce nu funcționează, da din umeri și spune ca nu știe, „e în perioade de teste”. Apoi, a doua zi, aceeași poveste. Peste o  săptămâna, bineînțeles, aceeași poveste, dar am dat și peste un șofer melean, trecut probabil de 50 de ani, care mi-a răspuns astfel: „Cum sa nu meargă domne, lipește cardul cum scrie acolo, dacă acolo scrie sa validezi cardul înseamna ca merge.” Nu m-am obosit sa mai continui discuția.  Ideea de baza e ca nu se pot valida cardurile, de unde eu concluzionez ca pot merge gratis, atât timp cât am cardul în mana și nu îl pot valida. Daca nu funcționează sitemul, atunci nu îmi vinde card, simplu! Am întrebat o doamna de la un ghișeu de unde se pot cumpăra bilete carduri de tip nou, iar răspunsul ei m-a lăsat masca. Controlorii nici măcar nu au încă acele aparate cu care pot verifica dacă cardurile au fost validate de călători.

card

O alta problema este cu panourile de afișaj digital, care, după cum se poate vedea mai jos, afișează linia 16, Livada Postei, chiar dacă vin alte autobuze. Cel de la Teatrul Dramatic afișează ce linii opresc în stație și atât, de parca nu știam deja asta de pe afișe. In plus, afișează si temperatura, informație utila, dacă ar fi afișată corect. Problema e ca arata cu 3-4 grade în plus sau în minus fata de temperatura reala. Măcar ora exacta de ar afisa-o corect, dar nu, și aici sunt câteva minute în plus. Ar fi mult mai util sa vad cate minute mai sunt pana sosește autobuzul care ma interesează pe mine. In alte tari funcționează astfel de sisteme de 10 ani!

autobuz

Domnilor reprezentanți ai RAT Brașov, dacă s-au investit atâția bani, ma aștept ca sistemele sa fie și testate corespunzător de către angajații dumneavoastră, nu sa dați în folosință un sistem în stadiul cel mult „beta”. Astfel nu veți câștiga niciodata respectul brașovenilor, care au oricum o părere generala proasta fata de sistemul de transport în comun din Brașov.

Tocmai de asta, și eu, și alții, preferam sa mergem cu bicicleta la munca sau oriunde avem treaba, atunci când vremea o permite.

Voi ce părere aveți despre toata chestia asta, brașoveni?

Update:

La RAT Brașov, reclamaţii se mai primesc de azi doar pe email. Dacă tot s-au dezghețat în urma tuturor problemelor, acum nu mai avem acces nici la call-center, nici la pagina de facebook, ci doar  la adresa  de e-mail, probabil și-au dat seama că au nevoie de un PR.

La call-center-ul RAT Braşov (0368.800.600), în cele aproape patru săptămâni de funcţionare, au fost primite zilnic aproximativ 80 – 90 de apeluri sau e-mail-uri. Au fost înregistrate numeroase cereri de informaţii referitoare la noile titluri de călătorie, la trasee şi orare, dar a fost depus şi un număr semnificativ de sesizări referitoare la modul de respectare al graficelor de circulaţie, comportamentul unor angajaţi ai Regiei. „În aceste condiţii şi ţinând cont de prevederile legale referitoare la condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească o sesizare pentru a putea fi înregistrată şi soluţionată, RAT Braşov anunţă faptul că, începând cu data de 1 februarie, depunerea de sesizări ori reclamaţii se va putea realiza doar la adresa de e-mail comunicare@ratbv.ro, iar solicitările de informaţii se vor putea face doar la numărul de telefon 0368.800.600, acest demers concretizându-se şi în renunţarea comunicării prin intermediul social media”, a precizat Silviu Ştefan, purtătorul de cuvânt al RAT Braşov.

Update:

„Lecţia” de e-ticketing pe RAT ajunge la braşoveni prin intermediul a 50.000 de pliante.

RAT Braşov anunţă demararea unei ample campanii de informare a celor care utilizează transportul în comun cu privire la modalităţile de plată a călătoriilor prin intermediul instrumentelor puse la dispoziţie odată cu implementarea Proiectului „Managementul informatizat al sistemului de transport în comun”. „Campania se va desfăşura, în principal, prin distribuţia a 50.000 de pliante care conţin informaţii referitoare la tipurile de carduri de transport şi de bilete de hârtie, la modul de utilizare a automatelor de vânzare, la posibilităţile de reîncărcare şi consultare a cardurilor la automatele de vânzare, precum şi la modalitatea de validare a biletelor şi cardurilor. Nu în ultimul rând, facem din nou cunoscute, şi prin intermediul acestor pliante, modalităţile în care putem fi contactaţi prin call-center-ul deschis în această lună, serviciu care este tot mai folosit şi mai apreciat de utilizatorii transportului în comun”, a explicat directorul RAT, Cristian Radu. Pliantele informative vor fi amplasate în locuri special amenajate în terminalele din capetele de linie, urmând ca în perioada imediat următoare să fie distribuite şi în alte modalităţi: prin intermediul casieriilor şi punctelor de vânzare, prin amplasarea în autobuze şi prin difuzare cu ajutorul unor operatori de teren.

9 gânduri despre „Sistemul informatizat al RATBV funcționează, da’ nu prea

Adăugă-le pe ale tale

 1. Eu, ieri si alaltaieri am mers cu cartela nevalidata, pt ca, dupa cum spuneai, nu functionau. Insa astazi in autobuzul 17, a mers 🙂

  Despre RATBV ar fi multe de spus, cum ar fi si suplimentarea numerelor de autobuze pe anumite linii la orele de varf, pt a se evita ca pasagerii sa stea efectiv lipiti unii de altii, dar ce sa-i faci? De multe ori prefer taxiul.

  Apreciat de 1 persoană

 2. Dar cei de la Săcele ce mai pot spune dacă pe voi vă nemulțumește ceea ce e la Brașov?! E foarte bine cum e acum la Brașov. Iar cardurile funcționează! Îl apropii, dar trebuie să atingi pe ceva. Eu am probat un card, dar doar să văd dacă funcționează aparatul, am apăsat pe info și-i arăta 36 lei! Deci funcționa. Nu era cardul meu, trebuia să cobor… Că-l validam sigur!

  Iar verificarea validității călătoriei se face cu un smartphone pe care cam sigur cei de la RAT nu-l au încă. Cine a fost cu RATB știe despre ce e vorba. Același sistem e și acolo, dară fără bilete!

  Trist e că WI-Fi-ul e degeaba… acum e și 4G nelimitat până în martie, dar fac cei de la RAT trecerea la $G DIGI!? Trecerea prin stații din autobuze nu prea funcționează nici ea… Deci încă-i cam beta treaba.

  Ce aveam de spus e că funcționează automatele cu sau fără card, dar trebuie să știi să-l folosești și să atingi acolo pe ecran ceva! Dacă n-ai fost în București, poate o să ai niște probleme! Efectiv el trebuie lipit de automat, e un card magnetic și prin lipire se face conexiunea magnetică (cum e și la cardurile bancare, care-s magnetice, dar au și CIP).

  Apreciază

  1. Crede-mă ca am lipit cardul si pe o parte si pe cealaltă, am apăsat pe I, orice varianta si nu a mers. Asta a fost acum doua zile. Dacă intre timp s-a mai remediat ceva, te cred pe cuvânt.

   Apreciază

 3. Eu am luat card azi de la automatul din Triaj. Am incarcat cu 4 lei. Am validat in autobuz, apoi am verificat daca mi-au fost retrasi 2 lei….Surpiza au fost retrasi….Deci sunt un caz fericit.

  Apreciat de 1 persoană

 4. Am fost în seara asta prin Steagu şi pot zice că automatele de la Judeţean şi din capăt de la Roman dau doar bilete, fără carduri.

  În legătură cu aparatele noi, e un pic aiurea compostarea pentru că trag biletul, ţi-l blochează, dar nu ştii dacă l-au compostat sau nu. Din a 2-a încercare mi-a mers.

  De asemenea, panourile din staţii au fiecare ora lui, între 1 şi 10 minute faţă de ora actuală. Celelalte informaţii sunt un pic inutile din punctul meu de vedere pentru că puteau afişa în schimb în câte minute vin următoarele autobuze. Nu ar fi cine ştie ce investiţie în valoare de mii de euro, ci doar o simplă aplicaţie care face scăderea între timpul la care vine următorul autobuz şi timpul curent. Orice junior de liceu ar fi în stare să o realizeze.

  Apreciază

 5. Eu am card din Decembrie ,o singura data a functionat, am avut o gramada de certuri cu controlorii…o porcarie…iar panouri d’astea sunt functionale de mult chiar si in Buzau…sa nu mai zic de alte orase

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: