De Sfântul Andrei

Dacă tot suntem în pragul acestei importante sărbători, vreau să vă doresc un călduros la mulți ani, să fiți fericiți, împliniți și mereu cu minte. Nu uitați totuși care sunt semnificațiile acestei zile. În primul rând, Sf. Andrei în calendarul popular este numit Sântandrei, Cap-de-Iarnă, deoarece marchează începutul iernii. Terminarea sezonului de toamnă este sărbătorit în data de 30 noiembrie, cu unul dintre cele mai mari ajunuri ale calendarului popular, Ajunul Sf. Andrei. Acesta reprezintă momentul în care, după credințele și tradițiile populare, coboară pe pământ sfinții patroni ai lupilor, Petru și Andrei, și se dezlănțuie forțele malefice reprezentate de strigoi și de lupi.

Ajunul Sf. Andrei (29 noiembrie) se mai numește Noaptea strigoilor. Se spune că în această noapte spiritele morților ies din morminte și se iau la bătaie la hotare, răspântii de drumuri și prin alte locuri necurate, folosindu-se de limbile de meliță și coasele furate din gospodăriile oamenilor.

sfantul.andrei.superstitii

Duelurile lor durează până la cântatul cocoșilor, când spațiul se purifică și strigoii se întorc la locul lor. Unii strigoii pot ataca oamenii, sugând sângele celor care nu au grijă să ungă cu usturoi cercevelele ferestrelor, ușa și hornul. Pentru a fi protejați, oamenii se ungeau cu usturoi și pe corp sau pe frunte, în piept, pe spate și pe la încheieturi.

Ziua Sf. Sndrei poartă denumirea populară de Ziua lupului, serbându-se prin zi liberă pentru ca lupii să nu atace vitele și oamenii. Femeile opresc muncile casnice: nu torc, nu mătură, nu scot gunoiul din casă, nu curăță grajdurile, nu se piaptănă, nu fac zgârieturi, nu dau de pomană și nu dau nimic de împrumut. Aceste gesturi au rolul de a limita acțiunea dăunătoare a lupilor în virtutea principiilor magiei simpatetice.

Sfântul Apostol Andrei a fost fratele Sfântului Petru și împreună au fost primii ucenici ai lui Hristos. Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat la Patras, în Grecia, în timpul împăraților Nero sau Dioclețian (secolul I). Potrivit tradiției, apostolul a fost răstignit pe o cruce în forma de X.
În anul 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca ziua Sfântului Andrei să fie însemnată în calendarul bisericesc cu cruce roșie, iar în 1997 Sfântul Andrei a fost proclamat Ocrotitorul României.

Pentru că există noaptea ritualurilor de dragoste, vă enumăr câteva practici utilizate de persoanele care sărbătoresc cu fast această sarbătoare.

Fetele cred că în noaptea de Sfântul Andrei îşi pot vedea ursitul, folosind, în diferitele părţi ale ţării, diferite metode, scrie femina.rol.ro.

1. Metoda făcutului cu ulcică: singură în faţa sobei, fata întoarce un vas nou de lut pe fundul căruia lasă să ardă 3 cărbuni. Rostind o incantaţie ea roteşte uşor vasul şi atrage atenţia celui iubit.

2. Metoda cu verigheta: într-un pahar cu apă neîncepută se aruncă o verighetă sfinţită de preot în mijlocul căreia apare chipul ursitului.

3. Metoda oglinzii: o fată dezbrăcată se aşează între două oglinzi cu câte o lumânare în fiecare mână şi priveşte intens în oglindă din faţă. Se spune că în oglindă din spate i se reflectă scene din viitor şi imaginea viitorului soţ.

4. Prin alte părţi este obiceiul ca fetele de măritat să facă o turtă subţire ca o plăcintă din făină de grâu, foarte sărată – denumită Turtuca de Andrei, pe care o mănâncă la culcare. Băiatul pe care-l visează că le aduce apă ca să le astâmpere setea se crede că este viitorul lor soţ.

5. Totodată, din bătrâni în bătrâni s-a moştenit un alt obicei de aflare a ursitei asociat cu obiceiul străvechi al Pazitul Usturoiului.

61426165

Când tinerele se întorceau acasă de la Pazitul Usturoiului, înfigeau câte un căţel de usturoi păzit de spiritele rele într-un cocoloş de aluat dospit. Aluatul lua forma unui colac pe care tinerele gospodine îl dădeau mai apoi la copt într-un cuptor pe vatră. Colacul copt se ţinea mai apoi timp de 7 zile într-un loc călduros. Previziuni legate de căsătorie se făceau în funcţie de modul în care încolţea şi creştea firul de usturoi din colac. Usturoiul încolţit repede înseamnă noroc în dragoste şi căsătorie în viitorul apropiat. [Sursa: cimec]

sfantul-andrei-fetele-nemaritate

Vă invit să vizualizați acest documentar scurt despre sărbătoarea Sfântului Andrei.

https://www.youtube.com/watch?v=onem7HYOuOw

La mulți ani, oameni dragi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: