De ce am uitat să fim copii?

Ce este viața oameni buni?

Un mod de a trăi/iubi/gândi/munci? Tot ce pot spune este faptul că viața trece foarte repede pe lângă noi, iar noi nu apreciem momentele frumoase care sunt lângă noi. Am devenit din ce în ce mai reci, egoiști, suspicioși, dezamăgiți și supărați pe tot ce ne înconjoară. Oare este bine? Aspirațiile noastre au rămas pe măsuța bunicii de lângă sobă, iar acum tot ce ne interesează sunt banii, poziția socială. Ne-am pierdut inocența, interesul pentru jocuri, pentru momentele de fericire alături de cei dragi, ne-am pierdut curajul de a merge mai departe.

Am uitat de copilărie. Oare ce-ar fi fost copilăria noastră fără păpuși, fără corturi făcute în fața blocului, fără pâinea caldă pe vatră cumpărată direct de la fabrică și mâncată cu prietenii în fața blocului? Ce ar fi fost dacă nu jucam toate jocurile pline de veselie și voie bună?  Ce ne făceam oare fără de-a v-ați ascunselea, gali-gali-stop, baba oarba, șotron? 

jocurile_copilariei

Sincer mă uit în jurul meu și constat că nu mai sunt aceleași vremuri. Atunci nu știam ce înseamnă un calculator adevărat, decât cel de mână cu ajutorul căruia mă prefăceam că sunt vânzatoare și dădeam rest frunze, nu aveam bani. Mergeam la școala cu 1 leu în fiecare zi și îmi cumpăram biscuiți picnic și poate o eugenie, dar rar. Sau când mergeam la fabrica de confecții să mă rog de doamne să îmi dea materiale să le fac haine păpușilor.

fuste-lilutesa.jpg

A fost riscant, deoarece trebuia să sar un gard destul de înalt, să trec de niște câini și să-mi înfrunt rușinea de a le cere materiale. Dar și când veneam acasă cu plasa plină, o rugam pe mama să-mi dea ac și ață și să vezi atunci, de dimineață până seara eu le făceam haine păpușilor, în vacanța de vară. Și nu aveam Barbie, pentru că era un mare lux dacă aveai așa ceva, aveam doar Cindy și chiar mă mulțumeam cu ea. Acum…păpușile sunt pe tabletă, le machezi, le faci unghiile, le schimbi părul, hainele. Prea ușor pentru zilele noastre. Am devenit prea comozi. 

lapte-gros

Oare când ne vom spune nu mă mai joc cu tine, pleacă de aici, iar peste 5 minute ne vom întoarce fără pic de orgoliu și ne vom împăca,zâmbindu-ne de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat?

Oare când vom realiza că fericirea, liniștea sufletească și zâmbetele oamenilor sunt mult mai importante decât orgoliul de a demonstra cu orice preț cine a avut dreptate?

12282908_1221148987900970_170155987_n

Tot ce pot spune este că atunci aveam timp pentru toate: pentru familie, pentru prieteni, pentru mine, pentru credință, pentru școală, pentru bunici. Acum toți ne plângem că nu avem timp. Exact ce scria Marin Preda la începutul primului volum din Moromeții: timpul avea nesfărșită răbdare cu oamenii,  însă la final timpul nu mai avea răbdare cu oamenii.  Mi-a plăcut toată copilăria. Nu regret nimic.

A fost minunat să stau în patul bunicilor, de lângă sobă, să le ascult poveștile de viață, să-i ascult bunicului întâmplările de când era veteran de război, să mă joc cu găinile, să mă dau în leagăn, să merg la grădină să adun flori pentru mama și nu numai. Am adorat momentele alea, au fost de nedescris. Acum trăim într-un mod aparte, matur, însă și generațiile următoare au dreptul la o copilările reală, nu crezi? 

Această prezentare necesită JavaScript.

Lăsați copilul din voi să existe până la sfârșitul călătoriei, hrăniți-l cu visuri și bucurii, lăsați-l să râdă, să se joace și să facă ce îi place. Si cel mai important… lăsați-l să se împrietenească cu alți copii, nu-i furați farmecul vieții ademenindu-l cu o viață virtuală plină de touch screen-uri și lipsită de cuvinte. Nu-l lăsați să ajungă un sclav al acestei societăți.

childhood-banner@2x.jpg

Pe data viitoare. 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: